a:hover {font-size: 22px; font-weight: bold;text-decoration: none;}

Isnin, 31 Januari 2011

FAdhIlaT MemBAca BiSmIlLaH


   
Membaca Bismillah setiap kali melakukan sesuatu pekerjaan atau perbuatan sebenarnya memberi kebaikan yang sangat banyak. Allah sendiri memerintahkan para malaikat supaya mencatat pahala bagi umat manusia yang membaca Bismillah.


  
 Seseorang yang membaca Bismillah sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, akan aman dariapda gangguan syaitan, kecurian, maut yang mendadak dan bala. Sementara pasangan yang membacanya ketika hendak berjimak, akan melahirkan anak yang soleh dan bagi ibu bapanya kebajikan sejumlah tarikan nafas anak itu.


   
Membaca 41 kali Bismillah ke telingan orang yang pengsan, insya Allah dia akan segera sedar. Membaca 313 kali Bismillah serta 100 kali selawat ke atas Nabi SAW pada waktu pagi hari Ahad sewaktu matahari terbit dengan menghadap kiblat, insya Allah akan mendapat rezeki yang tidak terduga.


   Bagi ibu bapa yang mempunyai anak yang kurang p....., eloklah dibaca Bismillah sebanyak 786 kali, kemudian ditiupkan pada air lalu diberi minum anak itu selama tujuh hari pada saat matahari terbit, insya Allah lenyaplah kekurangannya. Perkara yang sama juga dilakukan kepada adik-beradik, suami, isteri atau sesiapa yang dimaksudkan.


   Sesiapa yang membaca 50 kali Bismillah di hadapan orang orang zalim, akan tunduk dan takutlah orang zalim itu. Bagi perempuan yang hamil, tulislah 61 kali kalimah Bismillah hingga akhirnya dengan huruf Arab di atas kertas putih lalu sisipkannya ke perut wanita itu, insya Allah hidup anak yang dikandung itu.


   Mereka yang berniaga, bacalah 786 kali di hadapan dagangannya lalu dihembuskan selama tujuh hari. Insya Allah dengan izin Allah akan majulah perniagaannya.


           ^_^renung-renungkan dan selamat beramal^_^

2 ulasan:

  1. Selain daripada fadhilat yang diberikan diatas, terdapat 1 rahsia yang terlindung disebalik kalimah basmalah tersebut... Pernahkah kita terfikir bahawa "Bismillahi Rahmani Rahim" merupakan seutama-utama (maksudnya yang utamalah) di dalam Al-Quran. Justeru itu, tidak mustahil kalau dikatakan bahawa Al-Fatihah yang digelar ibu segala surah tidak akan lengkap tanpa kalimah ini. Inilah rahsia-Nya yang utama, yang sering kita lupa, akan tetapi seringkali kita damba apabila ditimpa bala dan musibah.. Bersama kita renungkan.. (Maaf ye membebel kat sini pula.)

    BalasPadam